Het woord restaurant komt van het woord restaureren: het repareren van de gezondheid. Deze heilige taak hoort bij het vak van de kok en bij de hele keten van toeleveranciers aan de kok. Wij, in de tuinbouw, voelen ons heel prettig bij deze gedachte. Immers van alle voedingselementen zijn planten altijd het belangrijkst geweest. Tot het moment dat we met zijn allen de weg kwijtgeraakt zijn. Waar en hoe is niet zo belangrijk. Opeens was de voedingsindustrie de redder van de mensheid en de intensieve veehouderij de oplossing van het voedselprobleem.
Immers, iedereen heeft recht op een dagelijks stuk vlees en heeft daarnaast geen tijd om te koken! Nu is het moment om dit opnieuw te gaan bekijken.
Dutch Cuisine heeft de potentie om de restaurateur te worden van de Nederlandse gezondheid, ik voorzie een revolutie die internationale allure kan aannemen. Stel je voor dat dankzij Dutch Cuisine, Nederland hèt gezondste land wordt van Europa.Nu hebben we 1 miljoen diabetespatiënten. Kanker is doodsoorzaak nummer 1 en hart- en vaatziektes een goede 2e. Al deze ziekten zijn voedselgerelateerd. En wij gaan over het echte voedsel. Gekker nog, wij weten alles over echt voedsel.
Stel je voor dat goede voeding zorgt voor een verlaging van die 90 miljard gezondheidszorg. Dan is voedsel geen kostenpost, maar een middel om kostenverlaging te bewerkstelligen.
Met Dutch Cuisine hebben we een model in handen dat veel verder gaat dan een economisch verantwoorde keuken. Het is een lifestyle. Wij weten nu alleen maar wat de kosten zijn van de gezondheidszorg, maar wat is de opbrengst van een vitale samenleving? Veel meer!
Koppert Cress, als voorhoedespeler in de tuinbouw, is trots dat het GroentenFruitHuis en daarmee de hele tuinbouwsector, Dutch Cuisine heeft omarmd. Samen met het Koksgilde gaan we zij aan zij, strijden voor het goede eten.
Zonder een vinger op te heffen richting de vlees en voedingsindustrie. Een stukje vlees is lekker en mooi, maar het belangrijkste deel van je bord moet bestaan uit groenten.
De kooksappen van groenten zijn vaak gezonder dan wat er in de pan overblijft. Wat zou het prachtig zijn als de wetenschappers van Nederland hun energie zouden steken in het bewijzen wat de beste, innovatiefste bereidingswijzen zijn ten behoud van al het goede van ons voedsel. En nog mooier als ze meetbaar kunnen maken hoe gezond mensen blijven bij goede consumptie.
In mijn droom wordt Dutch Cuisine een beweging die mede gestimuleerd wordt door de overheden, door de wetenschap, het bedrijfsleven en de consument. Iets waar we als land trots op kunnen zijn. Een exportwaardige lifestyle. Ontstaan in het land van de beste tuinbouw en de meest innovatieve chefs. Echt eerlijk eten is geen droom.